понеділок, 13 травня 2024 р.

Він говорив серцем, розумом і душею...

 

Сьогодні, 13 травня, виповнюється 175 років від дня народження Панаса Мирного ( справжнє ім'я - Панас Якович Рудченко), одного з найвидатніших українських письменників, драматургів, публіцистів та громадських діячів. Його твори, пройняті глибоким знанням життя українського народу, щирою любов'ю до нього та прагненням до соціальної справедливості, стали безцінним скарбом української літератури.


В Городоцькій публічній бібліотеці підготовлена літературна панорама «Він говорив серцем, розумом і душею».

Панас Мирний народився 1849 року на Полтавщині. З ранніх років цікавився українською мовою та фольклором, багато читав. Широку популярність письменнику принесли романи: "Хіба ревуть воли, як ясла повні?", "Повія", "Гори димляться", "Пісня про Україну".

Ці твори вражають глибиною психологізму, майстерним зображенням соціальних контрастів тогочасного українського села, щирим ліризмом.

Його літературні інтереси тісно поєднувалися з громадською діяльністю.

В історію української літератури Панас Мирний увійшов як автор реалістично-психологічної прози.

Невмирущу славу Панасові Мирному принесли: роман " Хіба ревуть воли, як ясла повні?", повісті "Лихі люди" та "Голодна воля", п'єса "Лимерівна".

З-поміж творів для дітей найвідоміші оповідання Панаса Мирного "Морозенко", "Пригода з "Кобзарем", "Казка про Правду і Кривду". У них глибокий соціальний зміст, талановито змальовано українську природу, яку письменник тонко відчував і вмів образно передавати словом.

Твори письменника перекладені багатьма мовами світу, вони й досі хвилюють серця читачів щирістю, правдивістю та глибиною думки.

Панас Мирний по праву вважається корифеєм української прози.

Тож запрошуємо до читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар