Лікарські трави, цілющі корені рослин, молоді пагінці, кору дерев та кущів, плоди... знахарі невтомно збирали від весни до осені, дещо заготовляли навіть взимку. Казали: “Кожному зіллю свій час!”. Одні трави набувають чудодійної сили на Симона Зилоти (23 травня), інші на Трійцю... Але найактивніше заготовляють їх у липні-серпні. Багатовіковий досвід спостережень за флорою, впливом тих чи інших рослин на людський організм “підказав” найоптимальніші дні заготівлі лікувального зілля. Наприклад, у свято Агрипини (6 липня) — у Купальську ніч, напередодні Різдва Івана Хрестителя, на Давида (9 липня), напередодні і після Петра і Павла (12 липня), на Прокопа (21 липня),Мокрини (1 серпня), Пантелеймона (9 серпня), напередодні і після свят Маковія (14 серпня), Спаса — Преображення Господнього (19 серпня), Успіння (28 серпня)... Справжні знахарі, а не шарлатани, ніколи не збирали зілля у великі церковні свята, бо це — і гріх, і користі не принесе.
Отож, цієї пори заготовляють:
ЗВІРОБІЙ — для лікування шлункових
захворювань.
РОМАШКУ — для лікування запальних
процесів, зняття болю, полоскання горла.
СОБОЧУ КРОПИВУ, МЕЛІСУ, М'ЯТУ — вони
діють як заспокійливі трави, нормалізують роботу серця.
ХВОЩ ПОЛЬОВИЙ — для лікування нирок,
сечового міхура.
ВОЛОШКУ — вона сечогінна рослина, також
лікує нирки.
КАЛЕНДУЛУ — для лікування шлунка,
печінки.
КРОПИВУ — для зменшення кровотечі,
поліпшення складу крові.
Корінь ВАЛЕРІАНИ — для заспокоєння
нервової системи, поліпшення роботи серця.
Збирати рослини у лісі, на полі, у лузі
потрібно зранку або теплого сонячного дня, за сухої погоди, але аж ніяк після
дощу. Зібране не змішуйте, а тримайте в окремих полотняних торбинках. Для
сушіння трав використовуйте чисті дошки, полотно (добре, коли лляне), тільки не
газету, бо друкарська фарба — шкідлива, “зіпсує” траву. Сушити потрібно в
затінку, якщо є горище — то краще там. Бажано, щоб лікарське зілля перебувало
на легкому протязі . Вже саме
спілкування з Природою, коли збираєте трави, додає сили, наснаги і здоров'я!
Немає коментарів:
Дописати коментар