пʼятницю, 9 грудня 2016 р.

Дідух - сакральний символ українського Різдва

Дідух - сакральний символ українського Різдва
   На порозі одне з найбільших релігійних свят – Різдво Христове. Дідух є традиційною частиною українського Різдва, який привносив в родину святковий настрій, затишок і святковість. У народі казали «Дідух в хату – біда з хати». Дідух за звичаєм Предків є покровителем Роду, усіх Душ тих, хто відійшов від родини в зоряне царство і хто єднає та здійснює зв’язок Предків з нащадками.
Дідух-найперший господар, перший скотар, культуроприносець і родоначальник, духовний ідеал, перший Предок народу – сам Бог Коляда. Він прошений і жаданий гість на великім родиннім зборі.
     Щоб зробити Дідух, потрібно переглянули чимало інформації про звичаї, традиції, обереги. Для того в  бібліотеці підготовлена  книжкова виставка під назвою «Дідух - національний символ родоводу», на якій представлено матеріали в яких розповідається  про давні українські традиції і звичаї пов’язані з Дідухом, про його значення для сім’ї, родини, нації, та які бувають різновиди Дідухів.
Про історію виготовлення Дідуха розповіла бібліотекар-краєзнавець Городоцької районної бібліотеки Марчук Ніна Пилипівна, під час народознавчої години «Дідух - сакральний символ українського Різдва». Директор Городоцької ЦБС Бочарніков Віктор Іванович та користувачка бібліотеки Ковбан Людмила Василівна згадали та розповіли з якою шаною й повагою відносились до обряду пов’язаного з різдвяним дідухом в їхніх родинах.
На захід завітала кореспондент «Є! Сімейної газети» Щегельська Олена, яка записала цікаві розповіді про святкування Різдвяних обрядів на Городоччині.








Немає коментарів:

Дописати коментар