середу, 13 квітня 2016 р.



Книги, які змусять задуматись і зрозуміти. У час змін, коли кожен мусить почати з себе, ми повинні бути озброєні, озброєні знаннями, ентузіазмом, любов’ю до Батьківщини і впевненістю у тому, що усі разом ми обов’язково зможемо зламати систему!
1. “Прекрасний новиий світ” Олдос Хакслі
Роман-антиутопія. Суспільство року 632-го гармонійне, щасливе, гуманне й засноване на досягненнях науки й техніки. Людей вирощують у пробірках, ретельно відбираючи генетичний матеріал для створення, як працівників полів і заводів, так і керівників держави. Шляхом генетики та виховання у людей формують повне сприйняття призначеного для них статусу в суспільстві. В суспільстві панує абсолютна сексуальна свобода — кожен належить всім однаково, от лише народжувати дітей не можна, але нікому таке й на думку б не спало. Сім’ї, звісно, немає, тож немає дурних сімейних свар.
Отже маємо штучно створену гармонію для людини та суспільства. За наявності хоча б мінімального дискомфорту особа мусить прийняти сому — наркотик щастя без побічних ефектів. Є щастя та немає свободи, свободи вибору, свободи думки.
2. “Ми” Євген Замятін
Роман-антиутопія Євгена Замятіна, який вийшов у світ 1920 року. Роман написаний у формі щоденника, який веде головний герой. Описується суспільство жорсткого контролю над особистістю: імена і прізвища замінені буквами і номерами, держава контролює навіть сексуальне життя. Суспільство, ідейно засноване на сайнтизмі і запереченні фантазії, керується «виборним» на безальтернативній основі «Добродійником». В Росії роман не було опубліковано: сучасники сприйняли його як злу карикатуру на соціалістичне, комуністичне суспільство майбутнього.
3. “Процес” Франц Кафка
«Процес» є центральним твором літературної спадщини Кафки. Вранці, в день свого тридцятиріччя, Йозефа К. заарештовують, не називаючи причини, двоє співробітників якоїсь організації. Однак Йозеф продовжує вести своє життя, як і раніше, оскільки організація не остерігається його втечі. Йозефа запрошують до суду, відвідують вдома і на роботі, переслідують. Весь цей час він намагається з’ясувати причину свого арешту, але ніяк не може почути правди від бюрократів, що його оточують.
4. “1984” Джордж Оруел
Роман-антиутопія, опублікований 1949 року. Роман розповідає історію Вінстона Сміта і його деградації під впливом тоталітарної держави, в якій він живе. Написаний чотири з гаком десятиліття тому, цей роман і сьогодні зберігає свою актуальність.
5. “Убити пересмішника” Харпер Лі
Книга складається із окремих новел зі спільними героями, розповідь ведеться від імені маленької дівчинки, Джейн Луїз Фінч. Прототипами для героїв книги були родичі й земляки авторки, загальний сюжет відображає події, що відбулися в її рідному місті 1936 року, коли Харпер Лі було 10 років. Попри дитячий вік розповідача книга має очевидний виховний, дидактичний характер і торкається серйозних тем: дорослішання, становлення характеру, відповідальності, доброти, мужності, людяності, міжрасових стосунків.
6. “Бійцівський клуб” Чак Паланік
Сюжет розгортається навколо безіменного героя, який бореться із своїм наростаючим дискомфортом через консюмеризм і зміни по відношенню до чоловічої статі у американській культурі. Намагаючись подолати це, він створює підпільний бійцівський клуб як радикальну форму психотерапії.
Роман було екранізовано в однойменному фільмі 1999 року режисером Девідом Фінчером. Стрічка стала феноменом поп-культури. На хвилі її популярності роман став мішенню численних критиків, переважно через свої точні описи насильства. Ви дивилися фільм «Бійцівський клуб»? Тоді – читайте книгу, за якою він був знятий!
7. “451 ° за Фаренгейтом” Рей Бредбері
451° за Фаренгейтом – температура, при якій займається і горить папір. Філософська антиутопія Рея Бредбері малює безпросвітну картину розвитку постіндустріального суспільства; це світ майбутнього, в якому усі письмові видання безжально знищуються спеціальним загоном пожежних, а зберігання книг переслідується законом, інтерактивне телебачення успішно служить загальному одурманюванню, каральна психіатрія рішуче розбирається з рідкісними інакодумцями, а на полювання за невиправними дисидентами виходить електричний пес.
8. “Політ над гніздом зозулі” Кен Кізі
В основу роману ліг досвід роботи Кена Кізі у психіатричній лікарні, у котрій проводили «ЛСД-сесії» та робили досліди із використанням сильнодіючих наркотиків. Не менш знаменитим, ніж книга, став кінофільм, знятий Мілошем Форманом, нагороджений п’ятьма Оскарами.
9. “Над прірвою у житі” Джером  Д. Селінджер
Письменник-класик, письменник-загадка, на піку своєї кар’єри оголосив, що покидає літературу і оселився далеко в глухій американській провінції. Єдиний роман Селінджера – «Над прірвою у житі», став переломною віхою в історії світової літератури. І назва роману, і ім’я його головного героя Холдена Колфілда стали знаменними для багатьох поколінь молодих бунтарів – від хіпі до сучасних радикальних молодіжних рухів.
10. “Джентльмени і гравці” Джоан Харріс
Привілейована школа Сент- Освальд  завжди славилася бездоганним порядком. Важко навіть уявити, що тут може статися щось зухвале, обурливе, кричуще. Однак це відбувається. Починається з якихось дрібних непорозумінь, але поступово події наростають. Проти Сент-Освальд ведеться таємна війна, яка призводить до її повного руйнування. І ніхто не знає, що коріння того, що відбувається сягає у минуле, коли одна дитина твердо вирішила помститися школі за своє приниження.
11. “Атлант розправив плечі” Айн Рейд
Як свідчить робоча назва «Страйк», у книзі описано Сполучені Штати, коли провідні промисловці та бізнесмени відмовляються від спроб уряду використовувати їх працю задля «суспільного блага». Головна героїня –  Дагні Таґарт, спостерігає занепад суспільства в той час, як уряд поширює свою владу на всю промисловість, а найпродуктивніші представники суспільства під керівництвом невідомого Джона Ґалта поступово зникають. Ґалт описує страйк, як спробу «зупинити мотор світу» вилученням «мізків», котрі рухають прогрес та продуктивність суспільства вгору. Через цей страйк творчі «мізки» намагаються показати, що економіка та суспільство зруйнуються без мотиву отримання прибутку та зусиль раціональних і продуктивних представників.
Читайте також:

Немає коментарів:

Дописати коментар